Nu 5G voor veel mensen steeds meer een optie is, lijkt het ons goed om nu eens uit de doeken te doen wat je precies hebt aan deze nieuwe technologie. Lees snel verder en doe er je voordeel mee. 

Hogere snelheid en bandbreedte

Het meest besproken kenmerk van 5G is de hogere snelheid en bandbreedte. Met een datasnelheid tot 10 Gbps zal 5G een 10- tot 100-voudige verbetering brengen ten opzichte van de bestaande 4G LTE-technologie. Voor bedrijven is het echte voordeel van 5G misschien niet de feitelijke bandbreedte, maar de druk die 5G uitoefent op de marktprijzen van gevestigde WAN-connectiviteit.

Zeer beperkte vertraging

De lage latency (vertraging) van 5G, minder dan 5 milliseconden, is het andere belangrijke voordeel. Deze kan voor extra flexibiliteit zorgen, waardoor bedrijven een deel van hun MPLS-infrastructuur voor filialen kunnen afstoten ten gunste van de minder dure en flexibelere 5G-verbindingen met filialen. Dit geldt met name voor retail- of gedeelde infrastructuur of voor zeer afgelegen omgevingen.

Aanzienlijke dichtheid van het netwerk

5G-dichtheid maakt tot 100 keer meer verbonden apparaten mogelijk in hetzelfde fysieke gebied waar 4G vandaag de dag gebruikt wordt, dit met behoud van 99,999% beschikbaarheid. Hoewel deze dichtheid zakelijke voordelen kan opleveren voor mobiele werkkrachten, is het echte voordeel dat de omvang van de mobiele klantenmarkt toeneemt. Mobiele e-commerce groeit sneller dan retail en traditionele computergebaseerde e-commerce. Meer klanten dan ooit gebruiken mobiele technologieën om online te winkelen, dus een grotere dichtheid vergroot de totale te benaderen markt.

Vermindering stroomverbruik

Een geschatte vermindering van het stroomverbruik van apparaten met 90% betekent een energiebesparing op het niveau van de smartphone. Maar vanuit een infrastructuurperspectief, vooral voor IoT-apparaten(Internet of Things, Internet van Dingen, als smart auto’s, koelkasten, et cetera), kunnen de energiebesparingen aanzienlijk zijn. De combinatie van IoT-apparaten met een cellulaire 5G-communicatie betekent een lagere energie-overhead bij het ontwerp en het werkelijke verbruik. Apparaten op afstand zullen naar verwachting aanzienlijk langer meegaan als ze alleen op de batterij werken. Sommige berekeningen tonen zelfs aan dat een batterijlevensduur van 10 jaar haalbaar kan zijn voor IoT-gebaseerde sensorapparaten die op afgelegen locaties worden ingezet.

Betere beveiliging

Beveiliging is altijd een punt van zorg voor mobiele apparaten en IoT-apparaten omdat deze laatste zich aan de rand van het bedrijfsnetwerk bevinden. Met 5G is sterkere beveiliging dan 4G LTE beschikbaar voor ontwerpers, met inbegrip van hardwarebeveiligingsmodules, sleutelbeheerdiensten. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat de gegevens die via het 5G-netwerk worden verzonden veilig zijn. 

Wil je meer weten over wat het 5G-netwerk voor jou kan doen? Dan is het zeker een goed idee om eens een 5g training te volgen bij apistraining.com.