In deze blog nemen we met je door hoe jij als beveiliger veiliger kunt werken binnen een bedrijf of als zzp’er. In vele gevallen hebben bedrijven veiligheidsexperts in dienst. Volgens de wet is dit noodzakelijk. Als je zelf veiliger wilt werken als beveiliger bij een bedrijf of voor je eigen onderneming, dan is het mogelijk hier een cursus voor te doen en in deze blog willen we je daar meer over vertellen. 

Wat is het nut van een VCA-cursus?

Het is gemakkelijk om een VCA cursus te volgen en dan alles te leren over verschillende richtlijnen die voor de veiligheid opgesteld zijn en momenteel aan de orde. In sommige gevallen is het handig dat medewerkers goed weten hoe ze om moeten gaan met gevaarlijke stoffen. Voor jou als beveiliger is het goed om te weten waar die gevaarlijke stoffen dan allemaal zijn opgeslagen en of jij er meer in aanraking kan komen. En als er eens iets verkeerd zou mogen gaan, weet je wat je dan moet doen. Het is ook belangrijk dat je je collega’s hierover kunt vertellen, wanneer jij het op je genomen hebt om de kennis die je opgedaan heb bij de VCA cursus in de praktijk te brengen. Ook leer je hoe je een brand voorkomt hoe je omgaat met gevaarlijke machines en hoe elektriciteit gehanteerd moet worden. Het is dus mogelijk dat jij als zzp-er zowel beveiligerswerkzaamheden doet als een veiligheidsexpert wordt. Een VCA-cursus is dan een supergoede opleiding hiervoor. 

Hoelang heeft een VCA certificaat geldigheid?

Als er 10 jaar verstreken zijn, is het certificaat verlopen. We raden je dan ook aan om tegen die tijd weer een nieuwe cursus te doen om het certificaat te vernieuwen. Op deze manier blijft het certificaat ook een bepaalde waarde houden, want het is natuurlijk zo dat er in 10 jaar veel kan veranderen. 

Is een VCA certificaat vanuit de wet gezien noodzakelijk?

Wanneer we kijken naar de wet, dan is het direct duidelijk dat het vca-certificaat niet noodzakelijk gehaald moet worden. Toch is het wel aan te raden dit wel te doen. Een van de redenen daarvoor is dat je op deze manier kunt laten zien dat je beschikt over de juiste kennis. Dat kan handig zijn wanneer je een controle krijgt van de arbodienst. Wanneer je werkgever bent, is het gemakkelijk om te laten zien dat jij er alles aan gedaan hebt om je personeel op te leiden in veiligheidsvoorschriften. Dit laatste is namelijk een vereiste.

Waar kan ik de cursus doen?

Het is mogelijk om de cursus op de werkvloer te doen. Zo krijg je direct praktische inzichten. Daarbij is het ook mogelijk om cursussen op verschillende locaties in Nederland te volgen (voor jou als zzp´er weer heel handig). Het is ook wel handig dat het personeel op de werkvloer geïnstrueerd wordt, zo hoeven ze bijvoorbeeld niet het hele einde te reizen. Na afronden van deze cursus ontvang je het felbegeerde vca certificaat.