De gemiddelde levensduur van houten pallets is 3-5 jaar, wat zeker geen korte levensduur is voor een product dat voortdurend zware dingen moet dragen. Voor een plastic pallet gelden doorgaans andere cijfers. We weten echter dat elke supply chain manager ernaar streeft om de levensduur van zijn pallets te verlengen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de producten en de medewerkers die dagelijks met de pallets werken. Want een langere levensduur van de pallets betekent natuurlijk dat er minder geld wordt uitgegeven aan pallets. In dit artikel delen we tips over hoe je de levensduur van pallets, zoals europallets, kunt verlengen en ze efficiënter kunt gebruiken.

TRAIN JE MEDEWERKERS

De meeste palletschade is te wijten aan menselijke fouten en de constante noodzaak om snel te werken. Door medewerkers te trainen, kun je schade aan pallets voorkomen, wat de levensduur van houten pallets zal verlengen. Hieronder vind je een aantal gemakkelijk te onthouden tips om met je personeel te delen:

  • Vermijd het duwen en slepen van pallets over de vloer. Pallets zijn ontworpen om tijdens het transport te worden opgepakt.
  • Lijn de vorkheftruck langzaam uit, om te voorkomen dat de pallet beschadigd raakt.
  • Plaats de palletkrik en vorkheftanden volledig onder de pallet voordat je ze optilt.
  • Laat de pallets niet vallen.
  • Loop niet over de pallets.
  • Stapel de pallets gelijkmatig op elkaar. Een rechte stapel zal minder snel omvallen.
  • Zet de pallets niet op hun kant. Ze kunnen gemakkelijk omvallen, waardoor de pallet beschadigd raakt.

PALLETS REPAREREN IN PLAATS VAN WEGGOOIEN

Het is belangrijk om te benadrukken dat je nooit beschadigde pallets mag gebruiken, omdat dit veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar voordat je beschadigde pallets weggooit, moet je er rekening mee houden dat repareren goedkoper is dan nieuwe pallets kopen. Inspecteer de pallets regelmatig en maak er een prioriteit van om ze bij het eerste teken van schade te repareren om ze zo lang mogelijk te kunnen gebruiken.

Licht beschadigde pallets hoef je niet weg te gooien. Maak in plaats daarvan gebruik van wat nog goed is en repareer de rest. Je kunt gebroken planken vervangen en beschadigde of gebroken planken versterken met nieuwe planken.