Als beveiliger draait het er natuurlijk om dat je maatregelen treft om een doel te beschermen. Cybersecurity is eigenlijk precies hetzelfde. Bij cybersecurity gaat het ook om het feit dat je een bepaald doel beschermen wil. Al is dit doel digitaal in plaats van aanwezig in de fysieke wereld. In deze blog lees je de overeenkomsten en verschillen tussen het beroep van beveiliger en cybersecurity.

Zelfde doel

Zoals al genoemd gaat het zowel als beveiliger als bij cybersecurity om het beschermen van iets. Het doel is hetzelfde: de veiligheid vergroten door de kans op risico’s te verminderen. Zowel als beveiliger als bij cybersecurity kan het namelijk een grote impact hebben als er iets mis gaat. Het is dan ook de bedoeling om dit te voorkomen en daarvoor komt die bescherming om de hoek kijken. 

De fysieke wereld en de online wereld

Het doel is dan dus hetzelfde, maar het te beschermen aspect verschilt. Als beveiliger zorg je ervoor dat mensen in de fysieke wereld zo veilig mogelijk zijn op bijvoorbeeld een feest, een concert of in de winkel. Bij cybersecurity is het zo dat je mensen in de digitale wereld probeert te beschermen tegen onder andere diefstal van gegevens. Als beveiliger werk je dus in de fysieke wereld, bij cybersecurity werk je in de online wereld. 

Gevaar

Als je als beveiliger faalt, kunnen mensen in gevaar worden gebracht. Op het moment dat je er bijvoorbeeld niet in slaagt om een terrorist te herkennen, kan deze een aanval plegen waarbij meerdere mensenlevens in gevaar zijn. Faal je bij cybersecurity? Ook dan worden mensen in gevaar gebracht. Wel op een andere manier weliswaar. Er staan hier niet letterlijk mensenlevens op het spel. Wat wel op het spel staat, zijn bijvoorbeeld bankgegevens die in handen kunnen vallen van de verkeerde mensen. Zo kan veel geld gestolen worden van iemands rekening. Ook bij een falend cybersecurity beleid zijn er dus mensen in gevaar. 

Zoals je ziet laat het beveiligingsberoep flink wat gelijkenissen zien met cybersecurity. Als beveiliger bescherm je mensen in de fysieke wereld. Bij cybersecurity ben je eigenlijk beveiliger van de online wereld.